De Reddingsbrigade beschikt over verschillende vlaggen. Met deze vlaggen informeren onze lifeguards de strandbezoekers over de actuele situatie en de gevaren. Op het Noordwijkse strand worden de volgende vlaggen gebruikt:
Reddingsbrigade vlag
Lifeguards aanwezig
Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het werkgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.
Rode vlag
Verboden te zwemmen! Zeer gevaarlijk.
Deze vlag geeft ernstig gevaar aan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.
Gele vlag
Pas op met zwemmen! Gevaarlijk!
Deze vlag geeft gevaar aan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.
Oranje (windzak)
Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken!
De windzak geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. De windzak wordt gehesen bij een aflandige wind.
Wit met blauw vraagteken
Kind gevonden!
Deze vlag geeft aan dat er een kind is gevonden dat haar/zijn ouders en/of verzorgers mist. De ouders/verzorgers worden verzocht zich direct bij de reddingspost te melden.
Muivlag
Waarschuwing voor een gebied met muien
Deze vlaggen worden aan de waterlijn geplaatst en markeren een gebied met gevaarlijke omstandigheden vanwege een mui. Zwemmen tussen deze vlaggen wordt ten zeerste afgeraden.
Blauwe vlag
Kwaliteitskeurmerk
De Blauwe vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat de gemeente moet voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Als Noordwijkse Reddingsbrigade dragen wij bij aan de veiligheid voor het voorkomen van dood door verdrinking, het opleiden van lifeguards, het bezetten van de strandposten en het organiseren van mui-zwemlessen aan basisschoolleerlingen.