Teken
Een beet van een teek brengt het risico op de ziekte van Lyme met zich mee. Dit komt omdat de teek mogelijk een bacterie bij zich draagt die de ziekte kan veroorzaken. Een teek is een erg klein insect, ongeveer één tot drie millimeter, en daardoor gemakkelijk over het hoofd te zien. Teken komen voor in struikgewassen, bomen en grassen. En dan met name in het voorjaar en de zomerperiode.
Als een teek iemand net heeft gebeten, lijkt het alsof er een zwart puntje op de huid zit. Uiteindelijk kunnen teken na een paar dagen (door het opzuigen van bloed) net zo groot worden als een erwt.
Wanneer neem je contact op met een huisarts?
Als het niet lukt om de teek te verwijderen, neem dan contact op met de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts als in de eerste maanden na de tekenbeet:
- een rode vlek op de huid ontstaat die steeds groter wordt;
- een grieperig gevoel ontstaat met koorts en spierpijn;
- je dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt;
- je pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen krijgt;
- gewrichtsklachten ontstaan.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zijn er teken actief, zorg dan dat je goed voorbereid de natuur in gaat.
Bastaardsatijnrups
Aan onze Zuid-Hollandse kust zijn we al jaren bekend met de overlast die de bastaardsatijnrupsen de mensen geven. Deze rupsen van de bastaardsatijnvlinder overwinteren in de takken van bijvoorbeeld duindoorns en in de zomer trekken ze massaal naar het strand.
Wanneer je in aanraking komt met de brandharen van de bastaardsatijnrups kan je klachten krijgen als huidirritatie, jeuk, rode uitslag en oog- en luchtwegirritatie.
Wat je kunt doen is niet wrijven en de huid direct na blootstelling strippen met plakband, en daarna goed afspoelen met lauw water. Neem ook je ogen mee. Je kleding die je aanhebt kun je het beste direct wassen op 60 graden.