Over ons
Home »
Wie zijn wij/ wat doen wij
Reddingsbrigade Noordwijk is een vereniging van en voor leden. Op 9 maart 2021 bestaat de vereniging 100 jaar. Sinds onze oprichting dragen wij op en rondom het strand van Noordwijk bij aan veilig recreëren aan zee. Dat doet wij op hoog, (semi-)professioneel niveau, in samenwerking met andere (hulpverlenende) organisaties.
Reddingsbrigade Noordwijk werkt ‘preventief’ en ‘repressief, corrigerend en correctief’ aan veiligheid aan zee. Preventief met opleiding (waaronder zwemmen, Lifesaving), oefening, voorlichting en strandtoezicht (o.a. patrouilles op strand en zee). De zogeheten repressieve, corrigerende en correctieve taken lopen uiteen van hulpverlening en EHBO, het zoeken en opvangen van vondelingen en vermissingen tot en met reddingen in zee (Search and Rescue; SAR).
Visie
In Noordwijk kun je het hele jaar veilig recreëren aan zee. Inwoners van Noordwijk, met name kinderen, kunnen zwemmen in het zwembad én in zee. Door voorlichting en cursussen kennen zij de gevaren van de zee en weten zich voor te bereiden op strandbezoek.
Missie
Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood (door opleiden, voorlichting en educatie, (water)hulpverlening en rampenbestrijding)
Ambitie
De NRB staat voor veilig recreëren aan zee. Een organisatie waar je op kunt rekenen, deel van wil uitmaken, of wil ondersteunen in de brede zin van het woord.
100 jaar Reddingsbrigade Noordwijk
De afgelopen eeuw heeft Reddingsbrigade Noordwijk als vereniging haar plaats in de maatschappij dik verdiend. Veel leden uit Noordwijk en omgeving zijn opgeleid van zwemmer tot zwemmend redder en daarna tot lifeguard op het 13 km lange strand van onze mooie badplaats. De reddingsbrigade staat voor veiligheid op zee, strand en in de duinen. Alle vrijwilligers stonden en staan nog steeds paraat om mens en dier in nood te redden.
Lees hier meer over het 100 jaar bestaan van Reddingsbrigade Noordwijk.
Geschiedenis
Reddingsbrigade Noordwijk is opgericht op woensdag 9 maart 1921, tijdens een vergadering van de Volksbond tegen Drankmisbruik. Het oprichtingscomité bestond oa. uit Burgermeerster van Panhuys en C. Hermanides. Er werd een lezing gehouden door de heer Meyerink van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen. “Het redden van drenkelingen” stond als onderwerp centraal.
De doelstelling was: ”Het zich ten dienste stellen van drenkelingen en schipbreukelingen en het bieden van praktische hulp aan allen die deze behoeven ten gevolge van ongevallen”.
Om deze doelstelling te bereiken zouden oefeningen worden gehouden in het zwemmen en het zwemmend redden en tevens EHBO. Er werden demonstraties, cursussen en voordrachten gehouden en stationering van reddingsapparaten. Er meldden zich direct 22 personen aan (17 heren en 5 dames).
Het oprichtingsbestuur:
- Voorzitter. C. Hermanides (arts)
- Secretaris G. Eskens (schoolmeester)
- Penningmeester. C. den Hollander (timmerman)
- Lid J. van Kan (smid)
- Lid J. v. Beelen (beroep onbekend)
- Ere voorzitter: Jhr. W.C. van Panhuys
De reddingsbrigade sloot zich direct aan bij de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen. De contributie werd bepaald op ƒ 2,50.
Aanleiding oprichting
De aanleiding tot de oprichting vond zijn oorzaak in:
- De vele verdrinkingsongevallen in zee in eerdere jaren, maar in het bijzonder van de verdrinking van de 15 jarige padvindster Jessey Staverman op zaterdag 7 augustus 1920.
- De stranding van de Katwijkse logger KW 47 op 23 november 1919 en het door een grondzee omslaan van de reddingsboot waardoor drie redders verdronken (Leendert Hellenberg, Hendrik Vink en Jan Cramer). Jan van Kan was de schipper bij de tweede poging die welke lukte.
Man vs. Vrouw
Het leren zwemmen en zwemmend redden kreeg zijn vervolg in het bewaken van het strand.
In de zomer van 1921 lopen alleen de heren van de NRB strandwacht, de dames starten in 1928.