NRV inzet

Limburg 2021

In juli 2021 is de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB) opgeroepen voor een inzet voor de Nationale Reddings Vloot (NRV) tijdens de hoge waterstand in Limburg.

Op Woensdag 14 juli gedurende de dag werd al duidelijk dat het water in het zuiden van Limburg zou gaan stijgen door een lange tijd van zware regenval boven een gebied. Reddingsbrigade Nederland is deze hele dag in contact geweest met de veiligheidsregio Zuid Limburg voor het aanbieden van onze diensten in combinatie met het landelijk coƶrdinatie centrum.

De alarmering

Op donderdag 01:00 uur kwam het verzoek vanuit de veiligheidsregio voor onze bijstand. De NRB is door het landelijk actiecentrum van Reddingsbrigade Nederland direct in vooralarm gezet. Dit betekent dat de eenheid uitruk gereed moet staan en binnen een uur moet kunnen vertrekken. Nadat de NRB ploeg inzet gereed was gemeld kwam het daadwerkelijke alarm om 02:00 uur. Hierop hebben de ploegleden hun spullen gepakt voor meerdere dagen en zijn met prio vertrokken naar Limburg. Onderweg volgde nog enige wijzigingen in de aankomst locatie, maar uiteindelijk kwam de ploeg om 05:30 uur aan bij de brandweer kazerne in Maastricht.

De eerste inzet

15 juli 2021

Bij een inzet van de Nationale Reddingsvloot in een “rampgebied” is er geen sprake van een directe inzet. Er wordt gewacht op andere ploegen, informatie en een concrete opdracht. Als eerste kreeg de NRB opdracht om een zorgcentrum in het centrum van Valkenburg te ondersteunen met de evacuatie. Bij het zorgcentrum was de (Mobiele Eenheid) ME en de Brandweer al aanwezig en waren er nog meer ploegen onderweg. Omdat de benedenverdieping niet meer onder water stond, was hulp niet meer nodig. Hierdoor konden de ploeg de eerstvolgende lift terug nemen naar de verzamelplaats.

Route voor vrachtwagens en tractoren vrij maken

Daar gearriveerd was de stroom met evacuees op gang gekomen. De vrachtwagens van defensie en tractoren met laadbakken zaten vol met mensen die in een file stonden te wachten. Deze file was ontstaan doordat het kruispunt tot waar het water hoog stond steeds werd geblokkeerd tijdens het uitladen van de mensen. Hierop is toen een route gemaakt voor speciaal voor de vrachtwagens en tractoren, zodat het kruispunt niet steeds vast stond.

Evacueren van een ondergelopen gebied

Kort hierna werd er gevraagd om met een aantal vletten verderop in de stad te assisteren met het evacueren. Samen met 4 eenheden is de NRB vertrokken naar het gebied “tussen de twee Geulen” om hier mensen te evacueren. Dit gebied was niet toegankelijk voor voertuigen, omdat het water erg hard stroomde en er al een brug was ingestort. Hierdoor werden ook alle andere bruggen instabiel verklaard.

Op locatie werden de teams versterkt met twee man van de ME om eventuele weigeraars te overtuigen om mee te gaan. Deze samenwerking verliep als een geolied team, waardoor de teams in staat waren om de buurt te evacueren en zowel mens als dier in veiligheid brengen met de boot. De techniek die hiervoor gebruikt is betreft het waden met de boot, waarbij soms wat ondersteuning van de motor werd gebruikt om makkelijker tegen de stroming in te komen.

Nadat alle vrijwillige evacuees waren geƫvacueerd werd de ME ondersteund om de overige mensen te evacueren. Dit gebeurde soms onder dwang van de ME en soms na het toespreken van onze eigen redders. Uiteindelijk gingen ook deze laatste mensen mee. Hierdoor kon het gebied als geƫvacueerd beschouwd worden.

Motorfietsen boven eigen veiligheid

Nadat de boot weer op de trailer stond, kwam het verzoek om samen met een lokale brandweerman als gids naar en huis te gaan, waar vermoedelijk nog minimaal vier personen aanwezig zouden zijn. Dit betrof een woning met een garage vol klassieke motorfietsen, waar de eigenaar geen afscheid van wilde nemen. Met hulp van de brandweerman is de ploeg ter plaatse gegaan.

Echter was deze locatie moeilijk begaanbaar waardoor de ploeg te voet verder moest. Doordat de stroming zo sterk was moesten de redders wadend verplaatsen, waarbij zij zich soms aan gevels moesten vasthouden om niet weg te spoelen. Doordat de stroming zo sterk was, was het niet voor iedere redder mogelijk om op de plaats van bestemming te komen. Gelukkig kwam er een voertuig van defensie aan waardoor onze redders een lift konden krijgen.

Ter plaatse bleek de eigenaar de motorfietsen veiliggesteld te hebben op de eerste etage van de woning. In overleg tussen de brandweerman en de bevelvoerder is besloten dat de mensen veilig achter konden blijven. Hierdoor konden de redders weer retour naar een droge plaats om weer herenigd te worden met de chauffeur en eigen auto.

Retour Noordwijk

Aan het einde van de dag was er geen duidelijkheid over een slaapgelegenheid voor de actieve eenheden. Hierop heeft de ploeg van de NRB rond 19:00 uur moeten besluiten terug te rijden naar Noordwijk, nadat zij zich hadden afgemeld bij de Officier van Dienst. Uiteindelijk arriveerde de ploeg rond middernacht weer veilig in Noordwijk.


Tweede inzet

17 juli

Op Zaterdag 17 Juli volgde een volgende inzet verzoek, dit keer in de omgeving Roermond. Wederom werd er snel een ploeg samengesteld, die vervolgens om 23:00 uur aanwezig moeten zijn op locatie. Net zoals bij de eerste inzet wijzigde de verzamelplaats onderweg. Uiteindelijk werd de ploeg bij de sporthal in Bergen verwacht.

De ploeg van de NRB werd hier in rust geplaatst en mocht plaatsnemen op een stretcher die was klaargezet door het Rode Kruis. De ploeg moest inzet paraat zijn en binnen korte tijd kunnen vertrekken. Gelukkig heeft iedereen een relatief goede nachtrust kunnen pakken tot 06:00 uur.

De rest van de dag heeft de ploeg stand-by gestaan bij de brandweer kazerne Gennep, nadat het gebied was verkend en gemonitord. De operationele leiding had besloten dat de reddingsbrigade “low profile” moest blijven en zich niet teveel moesten tonen om paniek onder de bevolking te voorkomen. Uiteindelijk kreeg de ploeg rond 15:30 uur bericht huiswaarts te mogen keren. In Noordwijk aangekomen is de boot opgeruimd en is iedereen weer huiswaarts gekeerd.

Helaas is deze ploeg zelf niet ingezet, maar ook dit is een van onze taken. In deze inzet stonden wij paraat voor het geval de dijken doorbreken. Rond Gennep was dit een reƫle situatie. Het water stond slechts enkele centimeters onder de rand van de dijk met daarachter een woonwijk, die grotendeels onder water zou komen te staan.