Lifesaving
Home »
Je wordt lifesaver door het succesvol afronden van de opleidingen tot lifesaver. Lifesavers hebben op een sportieve manier hun zelfredzaamheid vergroot en beheersen de basisvaardigheden van zwemmend redden. Zij kunnen zichzelf en anderen in een noodsituatie redden.
Noodsituaties kunnen zich overal voordoen. Zomaar tijdens het winkelen in een stad met grachten, of tijdens een rondje zwemmen met vrienden of je kinderen, tijdens een partijtje, een dagje strand, op vakantie, tijdens het schaatsen, een auto-ongeluk, schoolzwemmen, een boswandeling, een avondje stappen, een boottochtje of tijdens een tripje op de veerpont, een overstroming, tijdens het vissen, een watersportactiviteit, een bezoekje aan het terras aan het water, ouderzwemmen, saunabezoek, werk langs of op het water, hond uitlaten, lopen over een brug, etc., etc.
In de meeste noodsituaties moet een lifesaver, op basis van de omstandigheden, keuzes maken. Om als lifesaver verantwoordelijk levensreddende handelingen uit te kunnen voeren heb je goede kennis en vaardigheden nodig, zodat je weet hoe je op een juiste wijze kunt omgaan met de hulp- en reddingsmiddelen die tijdens een incident voorhanden zijn.
Daarnaast moet je lichamelijk in goede conditie zijn om je kennis en vaardigheden in de praktijk te kunnen gebruiken. Wanneer je onvoldoende conditie, kennis of vaardigheden hebt, vorm je een mogelijk risico voor jezelf en anderen.
Eenmaal gediplomeerd, ben je er nog niet. De geleerde kennis moet up-to-date worden gehouden, in lijn met de laatste ontwikkelingen. De beste manier om je vaardigheden bij te houden is door te (blijven) trainen en oefenen bij je reddingsbrigade. Bijvoorbeeld door de lifesavingsport te beoefenen en/of door te gaan voor lifeguard.
Lifesavingsport
De lifesavingsport is een competitieve sport waarbij lifesavers tegen elkaar strijden. Bij de onderdelen wordt het echte reddingswerk nagebootst. Wereldwijd nemen de populariteit en de bekendheid van de lifesavingsport toe. De lifesavingsport is uitgegroeid tot een volwaardige internationale sportdiscipline.
De lifesavingsport is oorspronkelijk ontwikkeld om lifesavers en lifeguards aan te moedigen hun fysieke en mentale vaardigheden - nodig om levens in, op en langs het water te redden - te ontwikkelen, behouden en verbeteren.
Bij de onderdelen worden de fitheid, de levensreddende vaardigheden (denk hierbij aan het uitvoeren van reddingen en het verlenen van eerste hulp) van lifesavers en de samenwerking tussen lifesavers getest. Het gaat niet alleen om fysieke aanleg, maar vooral ook om het vermogen om prioriteiten te stellen, aanpassing en laten zien wat initiatief is.
De lifesavingsport kent een onderverdeling naar ‘pool events’ en ‘ocean events’. Bij beide disciplines gaat het om zowel individuele onderdelen als onderdelen voor team. Bij de pool events vinden de wedstrijden plaats in het zwembad en testen deelnemers hun vaardigheden tijdens onderdelen als popvervoeren met zwemvliezen, hinderniszwemmen en slachtoffers vervoeren met een rescuetube. Bij de ocean events vinden de wedstrijden plaats in open water, bijvoorbeeld in de zee of in een meer én op het strand. Deelnemers testen daar hun vaardigheden tijdens onderdelen als boardrace, beachsprint en surfrace.
De lifesavingsport is de enige sport ter wereld waarvoor sporters eerst de vaardigheden leren om zichzelf en anderen te redden om daarna deze vaardigheden te gebruiken in competitieverband.
De lifesavingsport is dus een logische aanvulling op het lifesaving diplomazwemmen. Kinderen, jongeren en volwassenen ontwikkelen de benodigde vaardigheden tijdens het diplomazwemmen in de lifesavinglijn en maken bij deze lessen kennis met de lifesavingsport. Dat gebeurt door middel van leuke spelvormen en competitie-elementen die zijn afgeleid van de sportonderdelen. Het competitie-element zorgt ervoor dat kinderen plezier beleven tijdens de lessen. Daarnaast verbeteren ze hun gezondheid en conditie. Deze elementen moeten kinderen motiveren om de sportonderdelen te trainen en te gaan deelnemen aan lifesavingwedstrijden.
In Nederland worden lifesavingwedstrijden georganiseerd waaraan reddingsbrigades deelnemen. bestaan ook wedstrijden waaraan iedereen kan deelnemen. Daarnaast worden Nederlandse KaEr mpioenschappen (NK’s) voor pool events, ocean events en Simulated Emergency Response Competition (SERC) georganiseerd. Als je deelneemt aan lifesavingwedstrijden wordt je ingedeeld in een leeftijdscategorie, afhankelijk van het jaar waarin je geboren bent. Ook worden er diploma-eisen gesteld.
Verschil tussen lifesaver en lifeguard
Bij een reddingsbrigade heb je de mogelijkheid om lifesaver en lifeguard te worden. Een lifesaver en lifeguard hebben veel overeenkomsten en leren voor een deel dezelfde theorie en vaardigheden, maar verschillen wel degelijk van elkaar.
Wat is een lifesaver?
Een lifesaver heeft zijn zelfredzaamheid vergroot en zich erin bekwaamd drenkelingen te kunnen redden. Hij of zij is geen professional, maar beschikt wel over de vaardigheden om (zelfstandig) hulp aan drenkelingen te verstrekken. De lifesaver heeft een sterk sportief karakter en sluit daarmee aan op de sportbond die Reddingsbrigade Nederland is. Opleidingen tot lifesaver vallen onder de opleidingslijn ‘Lifesaving’.
Wat is een lifeguard?
Een lifeguard heeft zich bekwaamd in professionele waterhulpverlening aan drenkelingen. Hij of zij wordt structureel door een reddingsbrigade ingezet om toezicht te houden en hulp te verlenen in, op en langs het water; aan de kust, bij binnenwater en in het zwembad. Dit kan ook zijn bij watergerelateerde evenementen. De lifeguard sluit daarmee aan op de hulpverleningsorganisatie die Reddingsbrigade Nederland is. Opleidingen tot lifeguard vallen onder de opleidingslijn ‘Lifeguarding’.